Η απόφαση του διαζυγίου, είναι μια αρκετά επίπονη και δύσκολη διαδικασία, για όλο το σύστημα της οικογένειας.

Βέβαια, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, όταν υπάρχουν παιδιά.

Οι γονείς, χρειάζεται να ενημερώσουν τα παιδιά, για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει, διότι, θα επηρεαστούν από αυτό, καθώς έρχεται μια καινούργια καθημερινότητα.

Θα αναρωτηθείτε, «Μα, πώς να τους το πούμε; Τί να κάνουμε;».

Ας δούμε τα πράγματα, ένα – ένα.

Ως αρχικό στάδιο, λαμβάνουμε υπόψη, την ηλικία στην οποία βρίσκονται τα παιδιά. Οι γονείς, χρειάζεται να δώσουν, όσον το δυνατόν περισσότερο, κατανοητές απαντήσεις, στις ερωτήσεις τους. Είναι αρκετά σημαντικό, να μην δώσουν, στα παιδιά, την αίσθηση, ότι είναι υπαίτια, για το χωρισμό τους καινα δημιουργηθούν ενοχές.

Σε δεύτερη φάση, η ανακοίνωση του διαζυγίου, προς τα παιδιά, είναι προτιμότερο, να γίνει και με τους δύο γονείς, παρόντες. Βέβαια, η αντίδραση των παιδιών, μπορεί να εμφανίσει κλάμα, φωνές, θυμό, κ.α.

Έτσι, οι γονείς, χρειάζεται από τη μεριά τους, να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, καθησυχάζοντας τα παιδιά καιεξηγώντας τους, τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Στη περίπτωση, όπου οι γονείς, δεν διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, τα παιδιά μπορεί να βιώσουν σύγχυση, δυσφορία, και ανασφάλεια.

Χρειάζεται να αφήσετε τα παιδιά, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, και να τους δείξετε, ότι είστε παρόντες και ότι τα αποδέχεστε, με σεβασμό.

Ολοκληρώνοντας, κάντε μια πλήρης ενημέρωση στα παιδιά, για το ποιος θα αποχωρήσει από το σπίτι, πότε θα βλέπει ο ένας τον άλλο κ.τ.λ., ώστε η διαδικασία, της αλλαγής, να πραγματοποιηθεί, μέσα σε ένα περισσότερο σταθερό και ασφαλές πλαίσιο.

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

– Χρυσάνθη Διάκουλα

Write a comment